Het is NU volop kersen tijd, eet, geniet en maak mooie zomerse herinneringen
Gezegden en uitdrukkingen met kersen zijn vaak kleurrijk en maken gebruik van kersen als symbool voor iets zoets, plezier of soms ook vergankelijkheid. Hier zijn enkele bekende Nederlandse gezegden en uitdrukkingen met “kersen”:
1. De kers op de taart
Betekent dat iets het laatste, extra mooie of perfect afsluitende onderdeel is van een geheel.
2. De kers op de taart leggen
Het laatste, perfecte detail toevoegen dat het geheel compleet maakt.
3. Als de kersen rijp zijn
Als het moment gekomen is, wanneer iets op zijn best is of wanneer iets op het juiste moment gebeurt.
4. De kersen eten van de boom
Genieten van de vruchten van je arbeid, of misschien wel te gretig willen genieten zonder rekening te houden met de gevolgen.
5. Kersen eten en druiven drinken
Zegging die aangeeft dat iemand in luxe leeft of geniet van het goede leven.
6. De kersen plukken terwijl ze rijp zijn
Profiteren van kansen op het juiste moment.
7. Kersen zonder pit
Iets dat mooi lijkt, maar niet echt diepgaand of onbeduidend is.
Met verse kersen kun je heel veel heerlijke dingen maken! Hier zijn enkele ideeën:
1. Kersencompote of -saus
Kersen koken met wat suiker en een beetje citroensap, ideaal als topping voor ijs, pannenkoeken of yoghurt.
2. Kersenvlaai of taart
Een klassieke kersenvlaai of kersentaart, vaak gemaakt met een bodem van zanddeeg of bladerdeeg en gevuld met kersen.
3. Kersensmoothie
Mix verse kersen met yoghurt, banaan en een beetje honing voor een verfrissende smoothie.
4. Kersensap of -limonade
Kersen persen en mengen met water en suiker voor een natuurlijke limonade.
5. Kersenketchup of -jam
Kersen koken met suiker en eventueel wat citroensap om jam te maken, of een chutney/ ketchup voor bij vlees.
6. Kersencrumble of -clafoutis
Een crumble met kersen en een kruimelige topping, of een Franse clafoutis, een soort pannenkoek-achtig gerecht met kersen.
7. Gedroogde kersen
Kersen drogen in de oven of dehydrator, perfect als snack of toevoeging in muesli en bakrecepten.
8. Kersen sorbet of ijs
Kersen pureren en invriezen, eventueel met suiker en citroensap, voor een verfrissende sorbet.
9. Kersensaus voor vlees
Kersen kunnen ook gebruikt worden in saus bij bijvoorbeeld wild of varkensvlees.
Zelfgemaakte kersenbonbons met hele kersen
Benodigdheden:
200 g hele, ontpitte kersen (vers of diepvries, goed uitgelekt en droog)
200 g witte of melkchocolade
100 g suiker (optioneel, voor suikerlaagje)
50 g boter of room (voor een gladdere chocolade)
Een paar druppels likeur (bijvoorbeeld kersenlikeur), optioneel
Bakpapier of siliconenmatje
Stappenplan:
1. Kersen voorbereiden
Ontpit de kersen zorgvuldig. Als je diepvries gebruikt, laat ze goed uitlekken en droog ze voorzichtig af.
Optioneel: dip de kersen in een beetje likeur voor extra smaak en laat ze even intrekken.
2. Chocolade smelten
Smelt de chocolade au bain-marie of in korte intervallen in de magnetron (roer tussendoor).
Voeg de boter of room toe aan de gesmolten chocolade voor een gladdere structuur.
Laat de chocolade iets afkoelen zodat deze niet te heet is.
3. Kersen insmeren of omhullen
Dip elke hele, ontpitte kers in de gesmolten chocolade. Je kunt ook een klein lepeltje gebruiken om de chocolade over de kers te gieten.
Leg de bedekte kersen op een bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconenmatje.
4. Chocolade laten opstijven
Laat de bonbons op kamertemperatuur of in de koelkast uitharden tot de chocolade stevig is.
5. Optioneel: suikerlaagje
Als je een extra "knapperige" laagje wilt, kun je de chocolade eerst in een dun laagje suiker dippen of de bonbons in een laagje gesmolten suiker dippen nadat de chocolade hard is geworden.
Serveren en bewaren:
Bewaar de kersenbonbons in een luchtdichte doos in de koelkast.
Laat ze voordat je ze serveert even op kamertemperatuur komen voor de beste smaak.