Makkelijk van te voren te maken, fris en lekker
Koude Aspergesalade met Ei en Aardappels
Ingrediënten:
500 g groene asperges
500 g aardappels (vastkokend, bijvoorbeeld Nicola of Charlotte)
4 hardgekookte eieren
1 rode ui (optioneel, fijn gesnipperd)
2-3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap
2 eetlepels yoghurt (optioneel, voor een romigere saus)
Zout en peper naar smaak
Verse dille of peterselie (optioneel, fijngehakt)
Bereidingswijze:
Aardappels koken:
Schil de aardappels (optioneel) en snijd ze in blokjes.
Kook ze in gezouten water gaar, ongeveer 10-15 minuten. Giet af en laat afkoelen.
Asperges bereiden:
Was de asperges en snijd de houtachtige onderkantjes eraf.
Blancheer de asperges in kokend water met een beetje zout gedurende 2-3 minuten tot ze helder groen en beetgaar zijn.
Giet af en spoel snel af met koud water om het kookproces te stoppen. Laat afkoelen.
Eieren koken:
Kook de eieren hard (8-10 minuten), pel ze en snijd ze in parten of stukjes.
Dressing maken:
Meng mayonaise, mosterd, azijn (of citroensap), yoghurt (optioneel), zout en peper in een kom. Proef en pas de smaak aan.
Salade samenstellen:
Meng de afgekoelde aardappels, asperges, ui (als gebruikt) en eieren voorzichtig in een grote kom.
Voeg de dressing toe en meng goed door.
Garneer met verse dille of peterselie indien gewenst.
Serveren:
Laat de salade ongeveer een uur in de koelkast trekken voordat je hem serveert, zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
Tip:
-Je kunt ook wat gerookte zalm of ham toevoegen voor extra smaak.
Hier is een heerlijk recept voor een Maleisische groene mango salade met tomaat, ook wel bekend als "Rujak Mango" of een frisse, pittige mango-tomaat salade. Het is een perfecte frisse, licht pittige en zoete salade die goed past bij de BBQ.
Maleisische Groene Mango Salade met Tomaat (Rujak Mango)
Ingrediënten:
1 grote onrijpe (groene) mango, in dunne reepjes of stukjes
2-3 rijpe tomaten, in stukjes
1 kleine rode ui, dun gesneden
1 rode chilipeper, fijngehakt (optioneel, voor pittigheid)
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker
1 eetlepel vissaus (optioneel, voor zoutige smaak)
1 handvol verse koriander, grof gehakt
Een snufje zout
(Optioneel) geroosterde pinda's of sesamzaadjes voor extra crunch
Bereiding:
Meng de groenten: Doe de groene mango, tomaat, rode ui en chilipeper in een grote kom.
Maak de dressing: Meng limoensap, palmsuiker, vissaus (indien gebruikt) en een snufje zout tot de suiker volledig is opgelost.
Combineer: Giet de dressing over de salade en schep voorzichtig om zodat alles goed bedekt is.
Afwerking: Strooi de verse koriander erover. Voor extra textuur en smaak kun je geroosterde pinda’s of sesamzaadjes toevoegen.
Serveertip: Laat de salade minstens 10 minuten in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken. Serveer koud.
Tip: Deze salade is heerlijk fris, pittig en zoet tegelijk, en past goed bij de BBQ omdat hij een frisse tegenhanger biedt voor de warme gegrilde gerechten.
Wil je de salade minder pittig maken, laat dan de chili weg of gebruik een halve chili. Wil je hem extra zoet, voeg dan meer palmsuiker toe.
Hier zijn een paar originele en smakelijke koude salades die perfect zijn als bijgerecht bij de BBQ:
1. Watermeloen, feta of geitenkaas en munt salade
Ingrediënten:
300 g watermeloen, in blokjes
150 g feta, verkruimeld
Een handvol verse muntblaadjes, gescheurd
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel limoensap
Zout en peper naar smaak
Bereiding:
Meng de watermeloenblokjes met de feta en munt.
Meng olijfolie en limoensap en giet over de salade.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer direct, ideaal voor een frisse, zoete en zoute smaakcombinatie.
2. Geroosterde bloemkool salade met kappertjes en rozijnen
Ingrediënten:
1 grote bloemkool, in kleine roosjes
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels kappertjes
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 theelepel komijnpoeder
1 citroen, het sap
Zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de bloemkoolroosjes met olijfolie, komijn, zout en peper.
Rooster de bloemkool 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen en meng met ui, kappertjes, rozijnen en citroensap.
Serveer koud als een hartige salade.
3. Mango en avocado salade met chili en limoen
Ingrediënten:
1 rijpe mango, in blokjes
1 rijpe avocado, in blokjes
1 rode peper, fijngehakt
1 limoen, het sap
Een handvol koriander, gesneden
Zout naar smaak
Bereiding:
Meng mango, avocado en chili in een kom.
Voeg limoensap en zout toe.
Bestrooi met koriander.
Serveer meteen voor een frisse, pittige salade.
4. Koude Griekse salade met boerenkool en linzen
Ingrediënten:
150 g gekookte linzen
100 g boerenkool, fijngesneden
1 komkommer, in stukjes
10 cherrytomaatjes, gehalveerd
100 g feta, verkruimeld
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
Zout en peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een grote kom.
Voeg olijfolie, azijn, zout en peper toe.
Laat minstens 30 minuten in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Serveer koud als een voedzame salade.
Wil je nog meer recepten of specifieke ingrediënten?
[09:42, 07-05-2025] Caroline Wimmers: Natuurlijk! Hier zijn nog een paar originele koude salades die perfect passen bij een BBQ, met verschillende smaken en ingrediënten:
5. Courgette en munt salade met citroen en pijnboompitten
Ingrediënten:
2 grote courgettes, in dunne linten gesneden (met een kaasschaaf of mandoline)
2 eetlepels olijfolie
Het sap van 1 citroen
Een handvol verse muntblaadjes, gescheurd
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
Zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding:
Meng de courgettelinten met olijfolie en citroensap.
Voeg munt en pijnboompitten toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat ongeveer 15 minuten in de koelkast staan voordat je het serveert.
6. Bietensalade met geitenkaas en walnoten
Ingrediënten:
4 gekookte bietjes, in blokjes
100 g zachte geitenkaas, verkruimeld
Een handvol walnoten, grof gehakt
2 eetlepels balsamicoazijn
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Meng de bietjes met olijfolie, balsamico, zout en peper.
Voeg de geitenkaas en walnoten toe.
Meng voorzichtig en laat even rusten voor het serveren.
7. Koude couscous salade met geroosterde paprika en kikkererwten
Ingrediënten:
200 g couscous
1 rode paprika, geroosterd en in stukjes
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 komkommer, in blokjes
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Meng de couscous met geroosterde paprika, kikkererwten, komkommer en peterselie.
Voeg citroensap, olijfolie, zout en peper toe.
Laat minstens 30 minuten in de koelkast staan en serveer koud.
8. Koude salade van geroosterde aubergine met tahin en granaatappel
Ingrediënten:
2 aubergines, in plakken
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels tahin
1 eetlepel citroensap
1 kleine granaatappel, de zaadjes
Zout en peper
Bereiding:
Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en rooster ze in de oven op 200°C gedurende 20 minuten.
Laat afkoelen en snijd in stukken.
Meng tahin met citroensap en een beetje water tot een glad sausje.
Verdeel de aubergine op een schaal, besprenkel met tahinsaus en strooi de granaatappelzaadjes erover.
Serveer koud.
Wil je nog meer ideeën, bijvoorbeeld met bepaalde ingrediënten of specifiek voor bepaalde smaken? Laat het gerust weten!