Paas ontbijt met lekkere salades voor op brood en erbij

maak het zelf

Eiersalade is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat je zelf kunt maken. Hier is een basisrecept voor een klassieke eiersalade:

Ingrediënten:
4-6 eieren
2-3 eetlepels mayonaise
1-2 theelepels mosterd (optioneel)
1-2 eetlepels fijngehakte ui (bijvoorbeeld rode of gewone ui)
1-2 eetlepels fijngehakte augurk of kappertjes (optioneel)
Zout en peper naar smaak
Verse kruiden (zoals peterselie of bieslook, optioneel)

Instructies:

Kook de eieren:
Plaats de eieren in een pan en bedek ze met koud water. Breng het water aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je de eieren 9-12 minuten koken, afhankelijk van hoe hard je de dooiers wilt.
Haal de eieren uit de pan en laat ze schrikken in koud water. Dit stopt het kookproces en maakt het pellen gemakkelijker.

Pel de eieren:
Pel de eieren onder koud stromend water om eventuele schilresten te verwijderen. Snijd ze in kleine stukjes of prak ze met een vork, afhankelijk van je voorkeur.

Meng de ingrediënten:
Doe de gesneden of geprakte eieren in een kom. Voeg de mayonaise, mosterd, ui, augurk en eventuele kruiden toe. Meng alles goed door elkaar.

Breng op smaak:
Voeg zout en peper naar smaak toe. Proef de salade en pas de ingrediënten aan indien nodig.

Serveer:
Je kunt de eiersalade op brood, in een wrap, of op sla serveren. Garneer eventueel met extra kruiden.

Tips:
Je kunt variëren met de ingrediënten door bijvoorbeeld knoflookpoeder, paprika of andere smaakmakers toe te voegen.
Eiersalade is het lekkerst als je het een tijdje laat staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Eet smakelijk!


Hier is een recept voor een heerlijke tonijnsalade met appel en tomaat, geïnspireerd op de stijl van La Place:

Ingrediënten
1 blikje tonijn (in water of olie, goed uitgelekt)
1 kleine appel (bijvoorbeeld een Granny Smith), in blokjes
1 tomaat, in blokjes
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel Griekse yoghurt (optioneel, voor extra romigheid)
1 eetlepel citroensap
1/2 rode ui, fijngehakt
Zout en peper naar smaak
Optioneel: verse kruiden (zoals peterselie of bieslook) voor garnering

Bereiding
Tonijn Voorbereiden: Doe de uitgelekte tonijn in een grote kom en breek het met een vork in kleine stukjes.
Groenten en Fruit Toevoegen: Voeg de blokjes appel, tomaat en de fijngehakte rode ui toe aan de kom met tonijn.
Saus Maken: Meng de mayonaise, Griekse yoghurt (indien gebruikt) en het citroensap in een klein kom. Roer goed door tot alles goed gemengd is.
Meng Alles Door: Voeg de saus toe aan de tonijnmix en meng alles voorzichtig door elkaar. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed bedekt zijn met de saus.
Op Smaak Brengen: Breng op smaak met zout en peper. Proef en pas de smaak eventueel aan.
Serveren: Serveer de tonijnsalade op een bedje van sla, op brood, of in een wrap. Garneer met verse kruiden indien gewenst.

Tips
Je kunt de salade ook aanvullen met andere ingrediënten zoals komkommer, olijven of avocado voor extra smaak en textuur.
Deze salade is ideaal als lunch of als lichte maaltijd en kan goed worden bewaard in de koelkast.

Hier is een eenvoudig en smakelijk recept voor een ham-preisalade die perfect is voor op brood:

Ingrediënten
200 gram gekookte ham, in blokjes
1 prei, alleen het witte gedeelte, fijngehakt
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel Griekse yoghurt of crème fraîche (optioneel)
1 eetlepel mosterd (naar smaak)
Zout en peper naar smaak
Optioneel: 1 eetlepel bieslook, fijngehakt

Bereiding
Prei Voorbereiden: Was de prei grondig om eventuele zandresten te verwijderen. Snijd het witte gedeelte in dunne ringen.
Ham en Prei Mengen: Doe de blokjes ham en de fijngehakte prei in een grote kom.
Saus Maken: Voeg de mayonaise, Griekse yoghurt (indien gebruikt) en mosterd toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar totdat de ingrediënten goed gemengd zijn.
Op Smaak Brengen: Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel de fijngehakte bieslook toe voor extra smaak en kleur, en meng weer goed door.
Serveren: Gebruik de ham-preisalade als beleg voor brood, of serveer het op een toastje of in een wrap.

Tips
Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen, zoals gekookte eieren of augurken, voor extra variatie.
Deze salade is lekker fris en kan goed worden bewaard in de koelkast, waardoor het een handige optie is voor een snelle lunch.

Hier is een heerlijk en smeerbaar recept voor een vegetarische salade die perfect is voor op brood:

Ingrediënten
1 blikje kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
1/2 avocado, gepeld en in blokjes
1/2 rode ui, fijngehakt
1 eetlepel tahin (sesampasta)
2 eetlepels Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt
1 eetlepel citroensap
1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)
Zout en peper naar smaak
Optioneel: verse kruiden zoals peterselie of koriander, fijngehakt

Bereiding
Kikkererwten Maken: Doe de uitgelekte kikkererwten in een kom en prak ze met een vork of een aardappelstamper tot een grove pasta.
Voeg Ingrediënten Toe: Voeg de blokjes avocado, fijngehakte rode ui, tahin, Griekse yoghurt, citroensap en knoflook (indien gebruikt) toe aan de kikkererwten.
Meng Goed Door: Roer alles goed door elkaar tot je een smeerbare structuur hebt. Je kunt het zo glad of zo grof maken als je zelf wilt.
Op Smaak Brengen: Breng op smaak met zout en peper. Voeg indien gewenst de fijngehakte kruiden toe voor extra smaak en kleur.
Serveren: Smeer de salade op brood, crackers of gebruik het als dip voor rauwkost.

Tips
Je kunt de salade ook variëren door ingrediënten zoals geraspte wortel, paprika of komkommer toe te voegen.
Deze salade is gezond, voedzaam en kan goed worden bewaard in de koelkast.

Hier is een eenvoudig en smakelijk recept voor een kaassalade die perfect is voor op toast:

Ingrediënten
200 gram roomkaas (of een andere zachte kaas, zoals Philadelphia)
100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld oude kaas of belegen kaas)
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel mosterd
1/2 rode ui, fijngehakt
1/2 komkommer, in kleine blokjes
Zout en peper naar smaak
Optioneel: een snufje paprikapoeder of cayennepeper voor extra pit

Bereiding
Meng de Kaas: Doe de roomkaas en de geraspte kaas in een grote kom. Meng goed door elkaar tot een glad mengsel.
Voeg de Andere Ingrediënten Toe: Voeg de mayonaise, mosterd, fijngehakte rode ui en de blokjes komkommer toe. Meng alles goed door elkaar.
Op Smaak Brengen: Breng de kaassalade op smaak met zout, peper en eventueel paprikapoeder of cayennepeper.
Serveren: Smeer de kaassalade op toast, crackers of gebruik het als dip voor groenten.

Tips
Deze salade is ook lekker met extra ingrediënten zoals olijven, kappertjes of noten voor een crunch.
Serveer de kaassalade met een frisse salade of radijsjes voor een complete snack.

Hier is een eenvoudig en smakelijk recept voor een bieten-geitenkaassalade:

Ingrediënten
250 gram gekookte bietjes (vers of uit een blik), in blokjes
100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
1 handvol rucola of gemengde salade
1/2 rode ui, fijngehakt
2 eetlepels walnoten, grof gehakt (optioneel)
2 eetlepels balsamicoazijn
3 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak

Bereiding
Salade Basis: Begin met het in een grote kom doen van de rucola of gemengde salade als basis.
Bietjes en Ui Toevoegen: Voeg de blokjes bietjes en de fijngehakte rode ui toe aan de salade.
Voeg Geitenkaas en Walnoten Toe: Strooi de verkruimelde geitenkaas en de gehakte walnoten (indien gebruikt) over de salade.
Dressing Maken: Meng in een klein kommetje de balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper. Klop goed door elkaar tot een dressing.
Meng de Salade: Giet de dressing over de salade en meng voorzichtig, zodat de ingrediënten goed bedekt zijn, maar de bietjes en geitenkaas heel blijven.
Serveren: Serveer de salade direct als bijgerecht of lichte maaltijd.

Tips
Deze salade kan ook heerlijk zijn met extra ingrediënten zoals appel, peer of avocado voor een frisse smaak.
Voor extra smaak kun je ook een beetje honing aan de dressing toevoegen.

Eet smakelijk!Hier is een eenvoudig recept voor aardappelsalade:


Ingrediënten:
1 kg vastkokende aardappelen
150 g mayonaise
2 eetlepels yoghurtdressing of crème fraîche (optioneel)
1 kleine ui, fijngehakt
150 g augurken, in kleine blokjes
150 g cherrytomaten, gehalveerd
3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
Zout en peper naar smaak
Optioneel: 2 gekookte eieren, in blokjes

Instructies:

Kook de aardappelen: Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn, maar nog stevig (ongeveer 20 minuten). Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.

Meng de dressing: In een grote kom, meng de mayonaise, yoghurtdressing (indien gebruikt), en voeg de fijngehakte ui toe. Roer goed door.

Voeg de ingrediënten toe: Voeg de aardappelblokjes, augurken, cherrytomaten en peterselie toe aan de kom. Als je eieren gebruikt, voeg die dan ook toe.

Breng op smaak: Meng alles voorzichtig door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Laat het intrekken: Laat de salade minstens 30 minuten in de koelkast staan voordat je hem serveert, zodat de smaken goed kunnen mengen.

Serveer:
Geniet van je aardappelsalade als bijgerecht bij een barbecue, bij de lunch of als onderdeel van een buffet!

Hier is een recept voor traditionele Duitse aardappelsalade (Kartoffelsalat):

Ingrediënten:

1 kg vastkokende aardappelen

200 ml groenten- of kippenbouillon

1 kleine ui, fijngehakt

3 eetlepels witte wijnazijn

4 eetlepels plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

1 theelepel mosterd

150 g spekjes (optioneel)

2-3 augurken, in kleine blokjes

3-4 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

Instructies:

Kook de aardappelen: Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn, maar nog stevig (ongeveer 20 minuten). Giet ze af en laat ze iets afkoelen voordat je ze in plakjes snijdt.

Maak de dressing: Verhit de bouillon in een pan en voeg de fijngehakte ui, witte wijnazijn, mosterd, zout en peper toe. Laat het mengsel even koken en haal het van het vuur. Voeg de olie toe en meng goed.

Bak de spekjes (optioneel): Als je spekjes gebruikt, bak ze dan in een pan tot ze krokant zijn.

Meng alles: Voeg de aardappelplakjes, augurken en eventueel de gebakken spekjes toe aan de dressing. Meng voorzichtig zodat de aardappelen niet breken.

Laat het intrekken: Laat de salade minstens 30 minuten staan, zodat de smaken goed kunnen mengen. Voor een nog betere smaak kun je het zelfs een paar uur of een nacht in de koelkast laten staan.

Serveer: Garneer met verse peterselie voordat je de salade serveert.

Opmerking:

Duitse aardappelsalade is vaak warm of op kamertemperatuur, maar kan ook koud gegeten worden. Geniet ervan als bijgerecht bij een barbecue of met worstjes!

Eet smakelijk!